FAQs

Q?

Obligativitatea de a curata dupa cainele tau nu este prevazuta intr-o lege? De ce mai e nevoie de o campanie?

A.

In multe orase din tara exista o baza legala pentru amendarea stapanilor de caini ce nu strang excrementele. In Iasi, de exemplu, exista o hotarare a Consiliului Local cu numărul 172 din 2002, conform careia stapanii animalelor de companie trebuie să aiba asupra lor o punga pentru colectarea acestui tip de deseuri. Daca ne uitam pe troatuarele si spatiile verzi observam ca actiunile Politiei Locale nu sunt suficiente. Alaturi de amenzi, educatia joaca un rol important in rezolvarea acestei probleme sociale.

Q?

Daca imi duc cainele in spatele blocului, intr-un loc ferit si nu deranjez pe nimeni, nu e ok?

A.

Sigur, e mai putin rau decat a lasa excrementele in mijlocul trotuarului dar nu, nu este ok. Pe scurt raspunsul ar fi un citat din Nicolae Iorga: “Fa-ti datoria oricand; intotdeauna va fi cineva care sa te vada: tu insuti.”. Este vorba in primul rand de datoria si responsabilitatea ta, ca stapan de catel, de a pastra curatenia orasului tau. Apoi, gandeste-te ca in locul mai putin circulat poate sa ajunga niste copii care sa calce sau chiar sa alunece pe ele.

Q?

Chiar credeti ca pe cetatenii acestei tari ii preocupa atat de tare aceasta problema?

A.

Sunt intr-adevar probleme mari in aceasta tara, chiar si mai mari in lume. In viata noastra cotidiana insa ne lovim si de aceasta neplacere. Aspectul pe care noi dorim sa-l schimbam nu se refera doar la simplul fapt de a curata dupa un caine. E vorba si de dezvoltarea, mai ales in randul celor mai tineri, a unui sentiment nativ al datoriei, al responsabilitatii. Ca orice lucru bun pe lumea asta, a avea un catel implica pe langa o mare bucurie si o la fel de mare responsabilitate.