Despre

Cine suntem

     Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană este o organizaţie non-guvernamentală din România fondată în 2009, a cărei misiune este să găsească soluţii la unele probleme ale comunităţii pentru o dezvoltare durabilă a acesteia. Obiectivele principale sunt încurajarea inovării şi modernizării prin punerea în aplicare a proiectelor noastre şi iniţierea unor programe care pot servi drept exemplu în diferite domenii ale dezvoltării umane. 
     O astfel de initiativa este si Strang Dupa Catel, o miscare civica ce-si propune sa creeze un curent de opinie pozitiv in ceea ce priveste pastrarea curateniei pe spatiul public. Ne dorim sa informam, sa educam stapanii de caini asupra pericolelor reprezentate de excremetele de caini nestranse asupra sanatatii oamenilor, celorlalti caini dar si a mediului inconjurator.
     Concret, suntem un grup de persoane aflate in Bucuresti si Iasi dar cu multi prieteni, colaboratori, oameni de bine raspanditi in toata tara si chiar si in afara ei, uniti de dragostea pentru animalele de companie, caini in special, pentru mediul sanatos si corect.
Ce ne-a apucat? De la ce a pornit totul? Va spune unul dintre initiatorii campaniei Strang Dupa Catel, Dan:
           "Urasc sa am excremente pe talpa, urasc sa alunec pe ceva moale si sa miroasa in jurul meu a fecale proaspat livrate.
            Faza initiala. Am crescut alături de un câine 12 ani şi nu am strâns nici măcar o dată după el. Erau puţini câini pe stradă atunci (înainte de ‘89) şi la vârsta aia nu mi se părea o problemă, în plus nimeni nu mi-a spus ca îl deranjează şi că ar exista o soluţie pentru acest disconfort.
           Faza a doua. M-am căsătorit, am făcut un copil şi am început să mă lovesc de problema celor 8 roţi ale caruţului care trebuiau curăţate de excrementele de câine, înainte de a-l băga în maşină. Apoi am trecut la perioada "luat de pe jos" şi băgat “Caca” în gură. Aşa am ajuns ca împreună cu o prietenă, mamă a 5 copii, să căutăm o soluţie la disconfortul creat de numărul tot mai mare de stăpâni care nu strâng după căţelul lor. Am citit că problema nu este numai la noi, multe ţări, aşa-zis civilizate, s-au lovit şi încă se lovesc de  iresponsabilitatea proprietarilor de câini care nu strâng. Lupta se dă desfăşurând campanii de informare, sensibilizare, conştientizare asupra pericolelor şi lipsa spiritului civic al acestei atitudini.
            Acţiunea. Pentru că Educaţia, Cultura Urbană se face în timp, noi am ales să promovăm şi să stimulăm montarea de Stâlpişori pentru pungi, deoarece acest mobilier urban îndeplineşte 2 funcţii: spaţiu publicitar permanent al mesajului social Strânge dupa căţelul tău! şi dispenser de pungi gratuite. Această soluţie este răspândită în multe state dar şi la noi, în Bucuresti şi Oradea. După ce am studiat problema, am realizat că montarea unui stâlpişor costă aproximativ 100 de euro şi reprezintă un mijloc avantajos şi eficient de a promova la orice oră, pe orice vreme mesajul social Strânge dupa căţelul tău! Bineînţeles că vor fi cetăţeni ce vor lua punguţele pentru a-şi împacheta sandvich-ul, mai ales la început. Chiar şi cu acest gest, la fel de civilizat ca al celor ce nu curăţă după al lor căţel, important este că Mesajul este prezent la 5 dimineaţa şi pe viscol, atunci când stăpânii scot animalul de companie să işi facă nevoile.
            Campania noastră îşi doreşte să încurajeze, să sprijine cetăţenii să ceară Primăriei montarea unui stâlpişor în colţul străzii lor, în cvartalul lor, în calea de acces a stăpânilor, ca această piesă de mobilier urban să-şi îndeplinească cele doua utilităţi: informare şi distribuţie pungi.
           Aşadar, stimaţi cetăţeni iubitori de căţei, igiena şi respect, cereţi-i Primarului un stâlpişor în cartierul dumneavoastră!
           Dan"