Studiu de caz – hidatioza

Am scris in alta parte depre bolile asociate cu dejectiile canine nestranse.

Iata pe scurt un caz real: la varsta de 10 ani sorei mele i-a fost depistat un chist hidatic imens la plamani. Cum: era iarna, sora mea acuza dureri intense in zona pieptului, la respiratie si a fost suspectata de pneumonie. La radiografie s-a vazut adevarata cauza: un chist de marimea unei portocale localizat la plamanul stang. A fost trimisa la Bucuresti si a fost operata cu succes la spitalul Budimex de catre renumitul doctor Alexandru Pesamosca (Dumnezeu sa-l odihneasca!). Chistul fiind foarte mare, exista riscul sa se sparga si sa infecteze si celelalte organe cu multe chisturi dar Slava Domnului, aceasta situatie a fost evitata. A stat dupa operatie cateva saptamani in spital pentru refacere.
Au urmat apoi investigatii pentru a verifica daca nu sunt chisturi localizate si in alte organe. Mentionez ca nu existau simptome, dar trebuia facuta aceasta verificare. Pe vremea aceea era foarte greu sa faci o ecografie. Imi amintesc zbuciumul mamei pentru a rezolva aceasta problema si ajutorul dat de un doctor, prieten bun de familie. Temerile s-au confirmat: au depistat un alt chist la ficat.
Alta operatie, alte saptamani petrecute in spital, departe de casa.
Din fericire totul a decurs bine, sora mea s-a refacut, si a revenit acasa. A trebuit sa repete clasa a patra pentru ca lipsise prea mult de la scoala. Si a ramas cu doua cicatrici imense pe trup, o sensibilitate sporita la cele doua organe afectate si o copilarie marcata de aceasta experienta traumatizanta.

No Comments Yet.

Leave a comment